Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Καρχαρίας στην... πισίνα

Τι θα έκανες αν υπήρχε καρχαρίας στην πισίνα;

Πατήρ Vader


Μια Διαφορετική Διαφήμιση του Red Bull


Έρχεται στις φορητές συσκευές το GTA III


Πέρασαν ήδη 10 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στα ράφια των καταστημάτων το video game Grand Theft Auto III. Η Rockstar αποφάσισε να γιορτάσει τη 10η επέτειο του ιστορικού game με μια ειδική έκδοση για συσκευές που τρέχουν σε περιβάλλον iOS και Android.

Όταν ο Εμπειρίκος έγραψε για τον «άνθρωπο που εις την Πρέβεζα εχάθη»


Στις 30 Οκτωβρίου του 1896 έρχεται στον κόσμο ο Κώστας Καρυωτάκης. «Μη πήτε ποτέ, ότι ο ποιητής αυτός δεν είχε ιδανικά, και την ύστατην πράξιν του δειλία μη την πήτε...», γράφει ο Ανδρέας Εμπειρίκος στο ποιήμα του «όταν οι ευκάλυπτοι θροϊζουν στις αλλέες» για τον Καρυωτάκη.

Η «Μαύρη Τρίτη» του 1929


Ογδόντα ένα χρόνια πριν, τη «Μαύρη Τρίτη» του 1929, η Γουόλ Στριτ κατέρρευσε. Κατά «το μεγάλο κραχ», όπως έμεινε στην ιστορία, εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έγιναν απλά χαρτιά, χάνοντας την αξία τους. Ο Dow Jones έχασε 12% και η αγορά 14 δισ. δολ. με αποτέλεσμα οι απώλειες της εβδομάδας να αγγίξουν τα 30 δισ. δολ, δηλαδή δέκα φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Και όμως, άλλο χρέος 120% του ΑΕΠ το 2009 και άλλο το 2020


Οι πολιτικοί λειτουργούν συχνά όπως οι σκηνοθέτες: φωτίζουν την πραγματικότητα έτσι ώστε από τη μια να φανερωθεί ό,τι επιθυμούν να αναδείξουν και από την άλλη να μείνει στο σκοτάδι ό,τι επιθυμούν να κρύψουν. Βέβαια αυτή η πρακτική τους δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο μυστικό. Οι πολιτικοί φροντίζουν να μας ενημερώσουν με διάφορους τρόπους ότι βλέπουν τα πράγματα μέσα από το υποκειμενικό τους πρίσμα αφού, μεταξύ άλλων, υπηρετούν ιδεολογίες, υπακούν στη γραμμή του κόμματος τους, και είναι, κατά κανόνα, όχι αντικειμενικοί αλλά επιεικείς στην κριτική τους για τους ομοϊδεάτες τους και αυστηροί με τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Η σοσιαλδημοκρατική ψευδαίσθηση, του Ιμάνιουελ Βαλερστάιν



Η σοσιαλδημοκρατία έφτασε στο απόγειό της την περίοδο από το 1945 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε μια ιδεολογία και ένα κίνημα που ήθελε να διασφαλίσει το ρόλο του κράτους στην ανακατανομή του πλούτου προς όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού με διάφορους τρόπους:
  • διεύρυνση των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών υποδομών,
  • διασφάλιση χαμηλότερου εγγυημένου εισοδήματος μέσω προγραμμάτων που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές εισόδημα, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους,
  •  προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές κατά του ειδικού τέλους


Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Παράληλλα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας (φτώχειας) ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.

Oι λεπτομέρειες του «Best Of» των Rammstein


Πρόκειται για το "Made In Germany 1995-2011", που θα συνοδεύεται και από ένα νέο κομμάτι, το "Mein Land", το οποίο και αναμένεται να γίνει διαθέσιμο προς ακρόαση μέσα στο Νοέμβριο.

Για το 2012 μεταθέτει το CERN την αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»


Για το επόμενο έτος μετατίθεται η αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», καθώς τερματίστηκαν οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα αρχίσουν πάλι το Μάρτιο του 2012.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το απαγορευμένο σποτ που κόπηκε από την ΕΡΤ

Walt Disney's SIN CITY' A Trailer Mash Up

Ένα βρακί μας έμεινε...

Ασύρματη τεχνολογία


Φαύλος κύκλος δανείων και κακοδιαχείρισης


Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «δανειογενές» πριν από τη σύστασή του (1824-1825). Από τότε, οι Αλ. Μαυροκορδάτος και Ι. Ζαΐμης σύναψαν δύο δάνεια με αγγλικές τράπεζες. Για το ένα, καταβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση το 59% της ονομαστικής του αξίας και για το άλλο το 43,6%! Τα υπόλοιπα ποσά κρατήθηκαν για τοκοχρεολύσια, προμήθειες, μεσιτείες, έξοδα σύμβασης και αγορές άχρηστων πολεμικών υλικών (!). Ωστόσο, η Ελλάδα πλήρωσε τόκους και χρεολύσια για το κεφάλαιο που ουδέποτε πήρε! 

Οι Queen θα τιμηθούν με το «Global Icon Award» στα MTV European Music Awards

Οι Queen θα παραλάβουν το ξεχωριστό βραβείο «Global Icon Award» στην τελετή των MTV European Music Awards, η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Νοεμβρίου.





Κρίση και άγιος ο θεός


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 16/10/2001

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος υποδεχόταν έναν διαφορετικό καλεσμένο. Μέσα στο γραφείο της, με θέα το κτίριο της Μπούντεσταγκ, συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για την κρίση της ευρωζώνης και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο μυστηριώδης επισκέπτης θα μπορούσε να είναι πρόεδρος κάποιας Γερμανικής τράπεζας ή διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου επενδυτικού ομίλου. Η λευκή αμφίεσή του όμως, όπως και οι μαυροφορεμένοι Καρδινάλιοι που τον συνόδευαν, μαρτυρούσαν ότι πρόκειται για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Γερμανικός Τύπος σχολίασε αμέσως ότι ο ποντίφικας ασχολείται όλο και περισσότερο με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και λιγότερο με τις υποθέσεις του Θεού. Το Spiegel μάλιστα υπενθύμιζε με νόημα ότι λίγα μόλις 24ωρα από τη στιγμή που ο Standard and Poor΄s υποβάθμισε την ιταλική οικονομία, ο Πάπας έστειλε με επιστολή του ένα σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για την οικονομική αστάθεια της χώρας. Το να υποβαθμίσει την πιστοληπτική σου ικανότητα ένα οίκος αξιολόγησης είναι αντιμετωπίσιμο. Το να σε υποβαθμίσει όμως ο εκπρόσωπος του θεού επί της Γης μπορεί να σε στείλει στην κατηγορία junk του χρηματιστηρίου της πίστης.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Όταν ο Κάφκα συναντά τον Ομπάμα


Ήταν περασμένα μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη, όταν ο Τζον, ένας από τους εκατοντάδες «Αγανακτισμένους της Wall Street», που συγκεντρώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες έξω από το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του για να στείλει μερικά e-mail. Ήθελε να προσκαλέσει κάποιους φίλους του να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα του Occupy Wall Street, από όπου συντονίζονται οι δράσεις της πρωτοβουλίας. Με έκπληξη διαπίστωσε, όμως, ότι ο λογαριασμός του στη Yahoo μπλόκαρε κάθε μήνυμα που περιλάμβανε αναφορές στη συγκεκριμένη σελίδα. Το μήνυμα που εμφανιζόταν στον υπολογιστή ανέφερε ότι «το σύστημα κατέγραψε ύποπτη δραστηριότητα και δεν επιτρέπει την αποστολή του μηνύματος για την προστασία των χρηστών της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Θάτσερ: η γυναίκα που έδωσε το όνομά της στο νεοφιλελευθερισμό


Στις 13 Οκτωβρίου 1925, γεννήθηκε η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, κόρη μπακάλη, η οποία πέρασε από όλες τις πολιτικές βαθμίδες ώσπου εξασφάλισε την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και από εκεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, δίνοντας το όνομά της στην καπιταλιστική λαίλαπα της δεκαετίας του 1980, με συνθήματα όπως «δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο».

Περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ηγέτη, η Θάτσερ υπήρξε η προσωποποίηση της καπιταλιστικής λαίλαπας που σάρωσε τον πλανήτη τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Σήμερα, ωστόσο, αυτό το οικονομικό μοντέλο σωριάζεται με πάταγο και τα αρνητικά συναισθήματα για την Σιδηρά Κυρία εξακολουθούν να είναι έντονα, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ακροδεξιά την εποχή του Μνημονίου


Ο Δημήτρης Ψαρράς παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις του Γ. Καρατζαφέρη στο νέο πολιτικό τοπίο, αναλύοντας τον διπλό λόγο, τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα και τις βαθιές ακροδεξιές ρίζες του ΛΑΟΣ

Ήξεραν οι απλοί Γερμανοί για τις φρικαλεότητες των Ναζί;


Ένα ημερολόγιο που πρόκειται να εκδοθεί ξαναθέτει το ερώτημα “πόσα γνώριζε ο απλός Γερμανός για τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;”, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος - τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το ημερολόγιο ανήκε στον Friedrich Kellner, που ζούσε σε ένα μικρό γερμανικό χωριό και που μετά τον πόλεμο βοήθησε τις αρχές στο να αποφασίσουν στο ποιοι Γερμανοί οργανωμένοι στην τοπική οργάνωση του Ναζιστικού κόμματος, έπρεπε να αποκλειστούν από επαγγέλματα και δημόσια αξιώματα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έδωσε το ημερολόγιο στον εγγονό του στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ημερολόγιο αυτό εκδίδεται μόλις τώρα, μετά μάλιστα από παρέμβαση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, δίνοντας νέα στοιχεία για την άγνοια ή μη των Γερμανών.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - από τη γαλλική σατιρική εκπομπή Guignols

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Όταν μεγαλώσω...


Σαρκασμός είναι...


Εξεπλάγη με τις αντιδράσεις του κόσμου για το Diablo III η Blizzard

Η Blizzard ανακοίνωσε τις προάλλες ορισμένα πράγματα για το Diablo III, μεταξύ των οποίων ήταν και το DRM του παιχνιδιού το οποίο και θα απαιτεί από τους παίκτες να είναι διαρκώς online, ακόμα και όταν παίζουν το single player τμήμα του.

Poster Από τον καιρό του πολέμου


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

The Economy w. Ron Paul & Peter Joseph

Treuhand: To... Blitzkrieg των ιδιωτικοποιήσεων


Δημοσιεύτηκε στο περιοδίκό Επίκαιρα 5/10/2011

Στην καρδιά του Βερολίνου, στη διασταύρωση των οδών Wilhemstrasse και Leipzigerstrasse, στέκει ακόμη ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της ναζιστικής αρχιτεκτονικής. Εδώ κάποτε στεγαζόταν το αρχηγείο της περιβόητης Λουφτβάφε, της πολεμικής αεροπορίας με την οποία ο Χίτλερ πίστευε ότι θα μπορούσε να κατακτήσει την Ευρώπη.
Το κτίριο, σαν από θαύμα, παρέμεινε ανέπαφο από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, για να φιλοξενήσει αργότερα κυβερνητικά κτίρια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ). Στα μολυβένια χρόνια της δεκαετίας του ’50 μάλιστα πραγματοποιήθηκαν εδώ ορισμένες από τις πρώτες –και τελευταίες– συγκεντρώσεις ενάντια στη διαδικασία «σταλινοποίησης» που επέβαλε η ΕΣΣΔ.

Ο Axl Rose μιλάει για τις καθυστερήσεις στις συναυλίες των Guns N' Roses

Είναι γνωστό πως ο Axl Rose έχει την κακή συνήθεια να ανεβαίνει στη σκηνή αργοπορημένος, μερικές φορές με καθυστέρηση μερικών ωρών.

Captain Israel καλεί Captain America

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Οι μύες ασφυκτιούν μέσα στην ελαστική, μπλε στολή. Μια μάσκα κρύβει επιμελώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου και μια ασπίδα τον προστατεύει από τα χτυπήματα των αντιπάλων του. Ο υπερήρωας της ιστορίας μας θα μπορούσε να είναι ο περίφημος Captain America, ο οποίος ύστερα από 70 χρόνια παρουσίας στο χαρτί δοκιμάζει φέτος την τύχη του και στη μεγάλη οθόνη. Ο δικός μας «καπετάνιος» όμως δεν είναι τυλιγμένος στην αστερόεσσα. Έχει ντυθεί στα γαλανόλευκα της ισραηλινής σημαίας. Και το αστέρι που κοσμεί την ασπίδα του δεν παραπέμπει σε κάποια από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά στο απόλυτο σύμβολο του Ιουδαϊσμού - το αστέρι του Δαυίδ.
Ο Captain Israel, προικισμένος όπως εξηγεί και ο ίδιος, «με τη δύναμη του Σαμψών και τη σοφία του Σολομόντα», είναι έτοιμος να πολεμήσει «τον αντισημιτισμό και τον αντισιωνισμό για να προστατεύσει τον τρόπο ζωής των Ισραηλινών και των συμμάχων τους, σε όλο τον κόσμο». Ο νέος, εβραίος σούπερ ήρωας «γεννήθηκε» πριν από λίγους μήνες με πρωτοβουλία της Stand With Us, μιας οργάνωσης η οποία χρηματοδοτείται από εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάζει, όπως αναφέρει και στο καταστατικό της «την ισραηλινή πλευρά των πραγμάτων».

Εκτεταμένη παρακολούθηση πολιτών με ειδικό λογισμικό υποκλοπής

Οι επίσημοι χάκερς, το περίφημο CCC, ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά διαπίστωσαν ότι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ισχυρούς «δούρειους ίππους» για πιθανή παρακολούθηση πολιτών. Οι εκπρόσωποι της Λέσχης δήλωσαν χθες ότι με το ισχυρό λογισμικό πρόγραμμα υποκλοπής που διαθέτουν οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε οπτικοακουστική επίθεση. Έτσι παραβιάζεται το πλαίσιο που έχει εγκρίνει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιακών μέσων ή πολιτών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες, δεν διαθέτει ούτε καν σύστημα προστασίας, καταγγέλλουν οι χάκερς και υποθέτουν ότι αυτός που εγκατέστησε και προγραμμάτισε το λογισμικό υποκλοπής δεν πρέπει να ήταν πολύ έμπειρος.

Occupy Wall Street: Το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο

Ήταν τιμή μου που καλέστηκα να μιλήσω στην κατάληψη της Wall Street το βράδυ της Πέμπτης. Επειδή η μικροφωνική  (χωρίς καμία ντροπή) απαγορεύεται, και ότι λέω θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από εκατοντάδες ανθρώπους έτσι ώστε να μπορούν και οι υπόλοιποι να ακούσουν (γνωστό και ως το «ανθρώπινο μικρόφωνο»), αυτά που στην πραγματικότητα λέω στην Liberty Plaza έπρεπε να είναι πολύ σύντομα. Έχοντας αυτό στο μυαλό, αυτή είναι η ολοκληρωμένη εκδοχή της ομιλίας.




Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αγαπητά Μαθηματικά


A Fact of life....


Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Καλά Νέα(?)

Εκπληκτική γελοιογραφία του KAL από τον Economist. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει ότι επιτέλους υπάρχουν καλά νέα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Μόνο που το πλοίο έχει μπει σε παλιρροιακή δίνη...

Πηγή

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ραδιενεργά ισότοπα στο τσιγάρο

Την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της ραδιενεργούς ουσίας πολώνιο-210 από τον καπνό των τσιγάρων, ζητά με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Ο ευρωβουλευτής, επικαλείται έρευνα του UCLA (Karagueuzian et al., 2011) σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ γνώριζαν για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ότι ο καπνός των τσιγάρων περιέχει ραδιοενεργά ισότοπα που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, αποκρύπτοντας σκόπιμα ωστόσο τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζοντας δεκάδες έγγραφα της καπνοβιομηχανίας τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το 1998 στα πλαίσια ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, απέδειξαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν την ύπαρξη στον καπνό της ραδιενεργής ουσίας από το 1959. Η ουσία αυτή ταυτοποιήθηκε το 1964 ως το ισότοπο πολώνιο-210 (Po-210), το οποίο εκπέμπει την καρκινογόνο ακτινοβολία α.

Νέο βιβλίο για τους Iron Maiden

Στις 20 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο για τους Iron Maiden, το οποίο τιτλοφορείται "Onboard Flight 666".

Εδραιώνονται οι Γερμανοί Πειρατές μετά τη θεαματική «πρεμιέρα» στο Βερολίνο

Το νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών, που έκανε την έκπληξη στις κάλπες του Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο διεκδικώντας ελευθερία στο Διαδίκτυο, δείχνει να εδραιώνει τη δύναμή του, βάσει νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Stern.

Με ποσοστό 8% οι Πειρατές θα καταλάμβαναν άνετα έδρες στο Κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές, αφήνοντας μάλιστα πίσω δύο από τα πέντε κόμματα της Γερμανίας, τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ (που παραμένουν βυθισμένοι στο 3%) και την Αριστερά (7%).

Το γερμανικό «παρακλάδι» του σουηδικού «Κόμματος των Πειρατών», με ατζέντα την αναμόρφωση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και ενίσχυση της προστασίας της «ιδιωτικότητας» των χρηστών του Ίντερνετ, απέσπασε ένα θεαματικό 8,9% στις κάλπες που στήθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011