Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

82η τελετή απονομής βραβείων Oscar

Με μικρές μόνο εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η τελετή για την απονομή των 82ων βραβείων Oscar από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς το πολεμικό δράμα «The Hurt Locker» που απέσπασε 6 βραβεία, μεταξύ των οποίων και την "χρυσή τριάδα": καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο. Η Kathryn Bigelow έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης, στα 82 χρόνια του θεσμού, που βραβεύτηκε με Oscar σκηνοθεσίας και το «Hurt Locker» το φιλμ με τις λιγότερες εισπράξεις που κατάφερε να πάρει Oscar καλύτερης ταινίας. Στους χαμένους της βραδιάς συγκαταλέγεται το «Avatar», αφού το 3D έπος του James Cameron κέρδισε 3 βραβεία Oscar, αλλά σε κατηγορίες μικρότερης σημασίας.

Οι σημαντικότερες ανατροπές της βραδιάς ήρθαν από τις δύο κατηγορίες των σεναρίων. Το Oscar διασκευασμένου σεναρίου πήγε αναπάντεχα στο «Precious», στερώντας από το «Up In The Air» τη μοναδική σοβαρή ελπίδα για ένα χρυσό αγαλματάκι. Το Oscar πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε το «The Hurt Locker» αφήνοντας έτσι τον Quentin Tarantino στο κάθισμά του... μακριά από τη σκηνή του Kodak Theatre. Μικρή έκπληξη θεωρείται και η απονομή του Oscar για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, όπου τα βραβευμένα σε φεστιβάλ «White Ribbon», «Un Prophete», «Ajami» και «La Teta Asustada» έχασαν από το ταπεινό Αργεντίνικο φίλμ «El Secreto de Sus Ojos».

Στις τέσσερις κατηγορίες των ερμηνειών τα φαβορί κέρδισαν με άνεση και έτσι για μια ακόμα φορά αυτή τη σεζόν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Jeff Bridges («Crazy Heart»), τη Sandra Bullock («The Blind Side»), την Mo'nique («Precious») και τον Christoph Waltz («Inglourious Basterds») να απευθύνουν τους ευχαριστήριους λόγους τους.

Αξίζει να σημειώσουμε τα δύο Oscar για το «Up», το εξαιρετικό animation της Pixar, που εκτός από το Oscar καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, πήρε και το Oscar καλύτερης μουσικής. Επίσης, ο Ελληνικής καταγωγής Louie Psihoyos επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και κέρδισε το Oscar για το καλύτερο ντοκιμαντέρ με το συγκλονιστικό «The Cove».

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του show και της παρουσίασης της απονομής ξεχωρίσαμε δυο στιγμές. Το αφιέρωμα στο σκηνοθέτη και σεναριογράφο John Hughes που απεβίωσε το 2009, προς τιμήν του οποίου μαζεύτηκαν επί σκηνής μερικοί από τους πρωταγωνιστές των πιο γνωστών ταινιών του («The Breakfast Club», «Ferris Bueller' s Day Off» και «Some Kind Of Wonderful») διανθίζοντας το προσεγμένο video montage με τις προσωπικές τους αναμνήσεις από αυτόν.

Η δεύτερη στιγμή αφορούσε ένα μικρό φόρο τιμής στις ταινίες τρόμου, ένα σύντομο video που περιελάμβανε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές και ατάκες ταινιών του είδους. Από το «Jaws» και το «Psycho» μέχρι το «Excorcist» και τον «Frankenstein». Την παράσταση όμως είχε κλέψει ένα χιουμοριστικό video, παρωδία του «Paranormal Activity» με τους δύο παρουσιαστές της τελετής, Alec Baldwin και Steve Martin να μοιράζονται ένα διπλό κρεβάτι.

Η 82η απονομή των βραβείων Oscar ανήκει πλέον στο παρελθόν και το ραντεβού δίνεται ήδη στο Kodak Theatre του Los Angeles για το Μάρτιο του 2011.

Best Picture / Καλύτερη Ταινία
The Hurt Locker

Best Actor / Πρώτος Ανδρικός Ρόλος
Jeff Bridges - Crazy Heart

Best Actress / Πρώτος Γυναικείος Ρόλος
Sandra Bullock - The Blind Side

Best Supporting Actor / Δεύτερος Ανδρικός Ρόλος
Christoph Waltz - Inglourious Basterds

Best Supporting Actress / Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος
Mo'Nique - Precious

Best Directing / Καλύτερη Σκηνοθεσία
Kathryn Bigelow - The Hurt Locker

Screenplay: Original / Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο
The Hurt Locker

Screenplay: Adaptation / Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο
Precious

Best Foreign Film / Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
El Secreto de Sus Ojos του Juan Jose Campanella, Αργεντινή

Art Direction / Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Avatar

Cinematography / Καλύτερη Φωτογραφία
Avatar

Costume Design / Καλύτερα Κοστούμια
The Young Victoria

Documentary: Feature / Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
The Cove

Documentary: Short Subject / Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Music by Prudence

Film Editing / Καλύτερο Μοντάζ
The Hurt Locker

Makeup / Καλύτερο Makeup
Star Trek

Original Score / Καλύτερη Μουσική Επένδυση
Up

Original Song / Καλύτερο Τραγούδι
The Weary Kind (Crazy Heart)

Animated Feature Film / Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Up

Short Film: Animated / Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (Animation)
Logorama

Short Film: Live Action / Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
The New Tenants

Sound Editing / Καλύτερo Ηχητικό Μοντάζ
The Hurt Locker

Sound Mixing / Καλύτερη Ηχητική Μείξη
The Hurt Locker

Visual Effects / Καλύτερα Οπτικά Εφέ
Avatar

Πηγή: cinemanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: