Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εδραιώνονται οι Γερμανοί Πειρατές μετά τη θεαματική «πρεμιέρα» στο Βερολίνο

Το νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών, που έκανε την έκπληξη στις κάλπες του Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο διεκδικώντας ελευθερία στο Διαδίκτυο, δείχνει να εδραιώνει τη δύναμή του, βάσει νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Stern.

Με ποσοστό 8% οι Πειρατές θα καταλάμβαναν άνετα έδρες στο Κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές, αφήνοντας μάλιστα πίσω δύο από τα πέντε κόμματα της Γερμανίας, τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ (που παραμένουν βυθισμένοι στο 3%) και την Αριστερά (7%).

Το γερμανικό «παρακλάδι» του σουηδικού «Κόμματος των Πειρατών», με ατζέντα την αναμόρφωση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και ενίσχυση της προστασίας της «ιδιωτικότητας» των χρηστών του Ίντερνετ, απέσπασε ένα θεαματικό 8,9% στις κάλπες που στήθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου.


Οι Πειρατές ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στις δημοσκοπήσεις μέχρι το 8,9% του Βερολίνου, που τους εξασφάλισε τις πρώτες έδρες σε τοπικό επίπεδο. Τώρα δηλώνουν ότι έφθασαν ως εθνική δύναμη και πέραν της έρευνας του Stern επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα και άλλων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ποσοστό 8% σε εθνική δημοσκόπηση δεν είναι πλέον μία εφήμερη εικόνα, είναι η απαρχή μίας θεμελιώδους πολιτικής αλλαγής, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σεμπάστιαν Νερτζ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, επιμένοντας ότι οι Πειρατές δεν είναι ένα κόμμα του Internet, είναι ένα κοινωνικό και ελεύθερο κόμμα για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Δεν είναι όμως ιδιαίτερα σαφές εάν θα μπορέσουν οι Γερμανοί Πειρατές να διατηρήσουν τα ποσοστά τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε αποδώσει την επιτυχία των Πειρατών στο Βερολίνο σε «κλασική διαμαρτυρία» κατά των εδραιωμένων πολιτικών δυνάμεων.

Η γερμανική κοινή γνώμη δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να δει τους Πειρατές στην πράξη. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα δημοσιοποιούν όλες τις δραστηριότητές τους στη Βουλή του κρατιδίου. Οι επικεφαλής αναγνωρίζουν, πάντως, ότι έχουν σημαντικά κενά στο πρόγραμμά τους, τα οποία δηλώνουν ότι θέλουν να καλύψουν μέσω δημόσιας διαβούλευσης.

* Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του κόμματος στο «καυτό» ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Σεμπάστιαν Νερτζ δήλωσε την Τετάρτη ότι κανένα από τα κόμμα της Γερμανίας δεν έχει απάντηση, ούτε και οι Πειρατές, «αν και το συζητούν».

Η δημοσκόπηση του Stern «δίνει» ποσοστό 31% στο συντηρητικό μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης. Οι συγκυβερνώντες Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ παραμένουν καταποντισμένοι στο 3%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αποσπούν 28% και οι παραδοσιακοί εταίροι τους, Πράσινοι, συγκεντρώνουν 17%. Η έρευνα του Stern διενεργήθηκε σε δείγμα 2.502 ατόμων το διάστημα 26-30 Σεπτεμβρίου και έχει περιθώριο λάθους 2,5 μονάδες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: