Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Born Free


M.I.A, Born Free from ROMAIN-GAVRAS on Vimeo.

Το βίντεο έχει φτιαχτεί από τον σκηνοθέτη Ρομάν Γαβράς, γιο του Κόστα Γαβρά και είναι το βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε για την τραγουδίστρια M.Ι.Α, η οποία είναι πρώην μέλος των ανταρτών της Σρι Λάνκα, Τίγρεις Ταμίλ. Το βίντεο, το οποίο είναι λίγο πολύ μια ταινία μικρού μήκους, ήρθε την ημέρα που η Αριζόνα ανακοίνωνε τον νέο νόμο για τους μετανάστες. Είναι σοκαριστικό και σχολιάζει την σημερινή πραγματικότητα, και επιτίθεται στον ρατσισμό.

Η πολιτεία της Αριζόνα προωθεί ένα νέο νόμο (SB1070) σύμφωνα με τον οποίο όλοι στη Αριζόνα πρέπει να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδείξουν την νομιμότητα παραμονής τους στην χώρα, ειδάλλως θα αντιμετωπίζουν από ποινή $500 έως και φυλάκιση 6 μηνών. Επίσης ο νόμος απαιτεί από τις αρχές να ελέγχουν τα χαρτιά περαστικών, και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να υποδεικνύουν ύποπτους (με ότι αυτό συνεπάγεται) στους αστυνομικούς, και να κάνουν ακόμη και μήνυση στις αρχές αν εκείνες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους!

Φαίνεται πως το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι έντονο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Ο δρόμος όμως που παίρνουν τα μέτρα μόνο ενθαρρυντικός δεν είναι. Το ενδιαφέρον με την Αριζόνα είναι ότι το μεγαλύτερο πλήθος των Μεξικανικών εργατών είναι νόμιμοι και εργάζονται σε δουλειές που οι λευκοί δεν κάνουν. Το πιο λογικό θα ήταν ότι θα έβλεπαν αυτούς τους εργάτες ως ανάσα και όχι ως απειλή.

Τόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν ενστάσεις για το νόμο αυτό. Πολίτες της ίδιας της πολιτείας διαμαρτύρονται και για τη ψήφιση του νέου νόμου αλλά και άλλες πολιτείες μποϋκοτάρουν προϊόντα της Αριζόνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Άραγε την Ευρώπη αν ψηφιζόταν παρόμοιος νόμος σε μια χώρα θα υπήρχε οποιαδήποτε αντίδραση από τις άλλες χώρες είτε από την πολιτεία είτε από πολίτες ξεχωριστά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: